Можем ли да се застраховаме от имотна измама и има ли 100 процента сигурност?

RISK

ТRISKези въпроси вълнуват много бъдещи купувачи, особено сега, когато заради кризата цените на имотите паднаха до най-ниските си нива, а същевременно търсенето на имоти отново се увеличи. Още един факт стимулира по-голямото тъсене и това са нивата на лихвите на ипотечните кредити, които също поеха стремглаво надолу. Да не забравяме и голямото предлагане на нови жилища, което увеличи конкуренцията на пазара и съответно спадът на цените.
И все пак, когато решим да закупим имот, не трябва да забравяме, че няма 100% сигурност и винаги можем да станем жертва на измами. Причините, поради които тази възможност съществува могат да бъдат няколко. А именно, поради естеството на работа на Агенцията по вписванията, никой не може да е сигурен, че платения вече имот няма да бъде ипотекиран в съшия момент. И това е така, защото има известно забавяне от момента на изповядване на сделката пред нотариус до момента на реалното и вписване в Агенцията по вписване. И така ако продавачът е добре информиран, той може да ипотекира вече продадения имот, като този факт ще се открие твърде късно, и последствията ще са за сметка на нищо неподозиращия купувач. За да се предпазим е необходимо да сключим Предварителен Договор за покупко-продажба, в който да бъде отбелязан денят и часът на сделката и на плащането, като това ще е доказателство в съда за защита на нашите интереси.
Друга грешка, която да доведе до излишни допълнителни разходи за ремонт на току що закупен имот, е липсата на брокер на недвижими имоти, който да защити интересите на купувача. Брокерът може да помогне с много съвети, неговото професионално око може да ни покаже невидими на пръв поглед дефекти, недостатъци и проблеми в имотът, който сме си харесали. Огледът на цялата сграда, също трябва да е много внимателен, като е нужно да обърнем внимание на някои неща – поддържан ли е входът, има ли течове, пукнатини и проблеми с инсталациите, какво е състоянието на покрива и т.н. Да не забравяме все пак, че човек не си купува всеки ден жилище, а работата на брокера е свързана с всекидневни огледи на имоти и той е специалистът, който може да ни помогне във всичко това. Не на последно място брокерът на недвижими имоти дори може да намали цената на имота, като се “спазари” с продавача и неговия представител. Затова наемането на брокер е първото нещо, което трябва да направи всеки един купувач, което е една отлична стъпка към предотвратяване на възможни грешки, измами и злоупотреби.

И така в резултат на всичко казано дотук, можем да заключим, че при покупката на имот винаги има риск от измами и грешки. Но много е важно да направим всичко възможно да сведем този риск до минимум, като използваме опитът и професионализмът на брокерите на недвижими имоти. И разбира се да направим най-добрият избор на имот.

ЕКИПЪТ НА ДИКСИО ЕООД